Ytan är viktig i Årjängs nya badhus

Ytan är viktig i Årjängs nya badhus

Årjängs kommun bygger ny simhall och vi på Aircoil levererar flertalet av batterierna. Allt från värme- och luftkonditionering i reception och omklädningsrum, till stora återvinningsbatterier som ska sitta i fläktrummen under bassängerna. För att återvinningsbatterierna ska klara den tuffa miljön och hålla en hög verkningsgrad spelar ytbehandlingen en stor roll.

Tuff miljö

Miljön i ett badhus är verkligen något ut över det vanliga. Kombinationen av mycket klor och stora mängder varm och fuktig luft ställer höga krav på batterierna i anläggningen. Ofta används koppar- och aluminiumbatterier, men i ett badhus är det ingen bra lösning. Detta eftersom aluminium och koppar gradvis vittrar sönder i det tuffa klimatet.

I tuffa miljöer används korrosionsklasser för att bedöma hur tuff miljön är och utifrån det avgör man sedan vilken typ av batteri som krävs. I Årjängs badhus krävdes batterier som var klassade som C4. Vi levererade batterier som klassades som C5, vilket är steget över vad som krävdes.

Rätt batteri på rätt plats

Att använda ett ”standardbatteri” som bryts ner snabbt kan bli kostsamt i längden om det måste bytas ut ofta. I många fall sitter batterierna även monterade på platser där de är krångliga att komma åt. Ett alternativ är att tillverka batterierna i rostfritt stål, men det leder till en betydligt lägre verkningsgrad. Då kan HERESITE P413 vara ett mycket effektivare alternativ.

 

Ytbeläggning som skyddar

För att klara av den tuffa miljön och samtidigt hålla en hög verkningsgrad ytbehandlades återvinningsbatterierna som levererades till Årjängs badhus med Heresite P413. Heresite P413 är en tunn ytbeläggning som förhindrar korrosion.

 

Om man använder sig av rostfritt stål i ett återvinningsbatteri tappar man ca 30% av effekten. Om man i stället använder ett batteri med Heresite P413 tappar man mindre än 1%. Batterier behandlade med Heresite P413 är därmed det absolut bästa alternativet i ett badhus och även i många andra miljöer där kraven är höga. Exempelvis inom pappersindustrin och i avloppsanläggningar. Batterierna är även godkända att använda i livsmedelstillverkning, vilket dessutom ställer krav på att materialet inte släpper ifrån sig hälsofarliga ämnen.

 

Vi har levererat den här typen av batterier i över 20 år, men det är extra roligt att få vara en del av ett lokalt projekt i Årjäng.

 

Vi finns här för dig och hjälper gärna till

Rulla till toppen